Oživela koliščarska vasica na Igu?


Na Ljubljanskem barju je bila postavljena koliščarska vasica, ki jo lahko obiskovalci obiščejo po novi pohodni poti. Vasica je sestavljena iz več hiš, ki prikazujejo, kako so živeli ljudje na tem območju pred več tisočletji.

Slednji so se naselili na barju in se prilagodili okoliškim razmeram ter izkoristili naravne danosti, kar jim je omogočilo, da so se preživljali s kmetijstvom, ribolovom in gojenjem konj.

Obiskovalci se lahko seznanijo z življenjem koliščarjev in spoznajo njihovo kulturo ter način življenja.

 

Igralci in prostovoljci so se odlično vživeli v svoje vloge in pripovedovali zgodbo o življenju v koliščarski vasi. “Vsi obiskovalci bodo lahko spoznali življenje naših prednikov, preizkusili bodo lahko različne delavnice, obiskali mokrišča in se naučili, kako so se naši predniki reševali težav, s katerimi so se srečevali na tem močvirnatem območju,” je povedala vodja projekta Zala Zornik.

Koliščarska vas je namenjena vsem generacijam in bo odprta vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Obiskovalci se lahko vključijo v različne delavnice, kot so izdelava glinenih posod, izdelava nakita iz plute, lov na rache, ribolov in seveda spoznavanje življenja v koliščarski vasi.

Za vse, ki bi radi spoznali življenje naših prednikov in se vživeli v njihove vsakodnevne aktivnosti, je koliščarska vas na Igu prava izbira. Priporočamo, da si rezervirate svoje mesto že zdaj, saj so prosta mesta omejena. Se vidimo v prazgodovini!

 

Več info na:

https://morostig.si

ali strani Občine Ig