Sam Bankman-Fried se ne bo upiral izročitvi ZDA, očitno računa na milost svojih političnih botrov


Sam Bankman-Fried, ustanovitelj podjetja FTX za kriptovalute, je opustil načrt, da bi se izogibal izročitvi iz Bahamov v ZDA, je bilo razkritih.

30-letnik je bil zaradi goljufije obtožen s strani tožilcev v Manhattanu 13. decembra in aretiran na Bahamih, kjer živi. V ponedeljek bo v bahamskem sodišču sporočil, da se ne bo več izogibal izročitvi, je poročala Reuters.

Medtem se pozornost usmerja tudi na druge vpletene, zanimanje pa se je preusmerilo na Ryana Salameja, soizvršnega direktorja podjetja FTX Digital Markets, podružnice podjetja na Bahamih. Bankman-Fried je bil velik darovalec demokratov, Salame pa 29-letni zagovornik republikancev.

Salame je v vmesnih volitvah dal 24 milijonov dolarjev republikanskim kandidatom in odborom, medtem ko je Bankman-Fried dal približno 40 milijonov dolarjev demokratom. Salame deli svoj čas med Bahami in Washingtonom, kjer živi z svojo punco, lobistko za kriptovalute Michelle Bond.

Medtem ko je Bankman-Fried v vmesnih  volitvah dal 40 milijonov dolarjev demokratskim kampanjam, je Salame podpiral nasprotno stran, s 24 milijoni dolarji za republikance.

Poleg tega so tožilci, ki preiskujejo domnevne kriptovalutne goljufije Bankman-Frieda, tudi preiskovali, kdo je bil še vpleten v shemo, zato se je pozornost preusmerila tudi na njegove poslovne partnerje in sodelavce.

Zahtevali so tudi od demokratov in republikancev, da predložijo podrobnosti o donacijah, ki so jih prejeli Bankman-Fried in njegovi sodelavci.

Doslej je bil Bankman-Fried edini uradnik podjetja FTX, proti kateremu so bili vloženi obtožni predlogi, vendar tožilci preiskujejo tudi njegove sodelavce in partnerje.