Same težave s temu deleži nepremičnine


Žena je podedovala nek delež nepremičnin in potem seveda težave z vsemi lastniki, nekimi daljnimi sorodniki, s katerimi se ne da nič zmenit. Pa položnice, pa davek, pa kdo bo kosil, pa nekdo bi tam postavil brunarico, pa stoinena fora.

 

Mi je dojadilo in sem razmišljal it do odvetnika, prej pa še malo pogooglal, kaj stric google pravi in zanimiv, eden od odvetnikov na svoji strani piše blog in med drugim tudi o tem, ravno danes, objavil nek prispevek, če povzamem:

Namesto solastnika je možno postati izključni lastnik nepremičnine
Ena možnost je, da se z ostalimi solastniki dogovorite o delitvi solastnine
To pomeni, da se dogovorite, katera nepremičnina bo v izključni lasti posameznega solastnika in cena, ki jo bo en solastnik plačal drugemu za nakup.
V pogodbi je lahko tudi določeno, kdo bo plačeval davke in druge stroške v zvezi s posamezno nepremičnino
Druga možnost je, da prodate enega ali več deležev nepremičnine in z denarjem kupite druge nepremičnine, ki jih želite imeti izključno v lasti.
Ostali solastniki imajo predkupno pravico, zato je verjetno pametno najprej njim ponuditi nepremičnino po ugodni ceni
Prodaja nepremičnine je lahko zapletena in zahteva poznavanje nepremičninskega trga ter lahko vključuje trike in strategije, zato je morda dobro poiskati pomoč strokovnjaka (odvetnika za nepremičnine)
Tretja možnost pa je, da se o delitvi solastnine dogovorite pred zapuščinskim postopkom
To pomeni, da se vse solastnine delijo po dednem pravu in pogodbi, vendar je priporočljivo, da pogodbo napiše pravni strokovnjak pred zapuščinskim postopkom, saj bo potem prepozno.
Četrta možnost je, da se z ostalimi solastniki dogovorite za skupno prodajo vseh nepremičnin in vsak s svojim deležem kupnine počne kar hoče, tudi kupi nepremičnino, ki bo v izključni njegovi lasti.
Pomembno je, da pred odločitvijo natančno preučite nepremičninski trg in razmislite o različnih možnostih nakupa nove nepremičnine
Peta možnost je vložitev tožbe za delitev solastnine, vendar je to lahko drago in dolgotrajno.

 

Več si lahko preberete na BLOG odvetniške pisarne.