Tančica načina delovanja FTX se postopoma dviguje, dan za dnem


Šokantna resnica za propadom kripto borze FTX je bila razkrita: milijarde dolarjev sredstev strank je izposodil Alameda Research, trgovalni in investicijski sklad, ki ga je ustanovil ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried, nato pa izgubil zaradi niza slabih poslov in obrti.

Vendar postane še bolj nezaslišano: Bankman-Fried je obtožen, da je vodjem FTX ukazal, naj Alamedine obveznosti v višini približno 8 milijard dolarjev prenesejo na račun neznane stranke v sistemih FTX, ki ga je imenoval »račun našega korejskega prijatelja« in/ali »čudni Korejski račun,« v poskusu prikrivanja Alamedinega negativnega stanja na borzi.
Poleg tega je račun GitHub pod imenom nekdanjega inženirskega direktorja FTX, Nishada Singha, ustvaril kodo za prikrivanje Alamedinih naraščajočih obveznosti na borzi.

Celotna shema je privedla do aretacije in izročitve Bankman-Frieda z Bahamov, pa tudi do priznanja krivde nekdanje izvršne direktorice Alamede Caroline Ellison in soustanovitelja FTX Garyja Wanga v več točkah obtožnice goljufije in zarote za izvedbo goljufije na FTX. stranke in pranje denarja. Oba bi lahko prejela desetletja zapora, vendar sta se strinjala, da bosta v celoti sodelovala z oblastmi v zameno za nižjo kazen.

Razkritje te šokantne goljufije je pretreslo celotno kripto skupnost, saj je Bankman-Fried le nekaj mesecev pred propadom zagotovil vlagateljem, da je najhujši likvidnostni krč na kripto trgu verjetno minil, in celo trdil, da ima “nekaj milijard” pri roki za podporo podjetjem v težavah, ki bi lahko dodatno destabilizirala industrijo digitalnih sredstev.

V četrtek so Bankman-Frieda izpustili proti varščini v višini 250 milijonov dolarjev, potem ko se je pojavil na zveznem sodišču v New Yorku. Primer še poteka, vendar je jasno, da je bil propad FTX posledica razširjene in dodelane sheme za goljufanje strank in vlagateljev.